1. kvartal 2017

7. februar: Trump, populister – og en dobbeltsidet depression

I dag har vi set grågæssene for første gang i år her ved Nørre Mølle enge, hvor vi bor, og det giver spage løfter om forår. Men måske er de kommet for tidligt, for netop i disse dage strenges vinteren med frostgrader og strid blæst fra øst, så det føles bidende koldt. Rødhalsen, spætmejsen, fyrremejsen, et brunt egern og et utal af skovspurve flokkes ved foderbrættet et par meter fra mit vindue, og jeg håber de klarer kulden. Det er som om vinteren bliver længere år for år, og vi har bestilt en billigrejse til Sydspanien i næste uge, og forhåbentligt er der lidt varme og sol at hente der. AM har den værste forkølelse i årtier og forsøger efter bedste evne at hoste lungerne ud af halsen. Apoteket har haft kronede dage den sidste tid…!

På den store scene har alt – ALT – i den sidste tid været domineret af den nye præsident i USA, Donald Trump, og Storbritanniens forsøg på at finde en farbar vej ud af EU. Begge dele forekommer mig ildevarslende for fremtiden. Hvad finder Trump på, en tølper, uforsonlig, uforudsigelig og fordomsfuld? Vil EU gå i opløsning? Store lande som Tyrkiet, Ungarn, Polen og Rusland hylder åbenlyst det illiberale demokrati, og måske er Holland og Frankrig på vej ud af samme sti – hvor ender det?

Det er en mærkelig og uvant fornemmelse at være så usikker på fremtiden, som tilfældet er her i begyndelsen af 2017. Populisterne tordner frem og hævder, at alle problemer kan løses med et snuptag – et snuptag, der næsten altid handler om at gå baglæns ind i en fortid, som vi med glemsomhedens nådegave idylliserer helt ud i hampen. Ind imellem får jeg lyst til at tjekke ud og koncentrere mig om de nære ting – praktisk arbejde, familien, den næste ferie, et glas rødvin i selskab med gode venner etc.

Den danske debat er heller ikke opløftende. Neoliberalisterne har vind i sejlene med deres lovprisning af øget ulighed som vejen frem mod større rigdom, og Dansk Folkeparti giver udtryk for, vi skal please slynglen Putin i stedet for at boykotte ham. Begge dele kan fremkalde en dobbeltsidet depression i disse kolde vintermåneder. Gid socialdemokratiet vil træde i karakter.

10. februar 2017: Tidens fylde er nået

Tænker meget over, hvad al denne misere skyldes efter 70 års næsten uafbrudt fremgang og tryghed i Europa. EU har bragt os meget godt – først og fremmest velstand og fred – men det har vist sig at være elitært og uden folkelig forandring. Historikeren Henrik Jensen sammenligner nutiden med reformationen i Europa. Luther skabte ikke reformationen, det var den, der skabte Luther. Mange års opsparet vrede mod romerkirken kunne ikke længere holdes tilbage, og da Luther i 1517 kradsede et lille hul i diget, så væltede vandet ind som en stormflod. Nok var lige pludselig nok. På samme måde kan mange års folkelig vrede mod elitens grådighed og den voksende ulighed ikke længere holdes inden for digerne. Tidens fylde er nået i 2017 ganske som det skete for 500 år siden, og som utilfredsheden mod romerkirken skabte en Luther har vreden mod nutidens elite skabt en Trump, en skrubtudse, måske en diktator i svøb.

12. februar: Trump og de nationalkristne

Det er svært at få styr på ham Trump, også selv om jeg i denne uge ser ud af vinduerne i Sydspanien, hvor vi er på en uges vinterferie. På mig, os og hele vores omgangskreds virker han som den mest uegnede præsident nogensinde i USA. Jeg troede, vi havde nået bunden med George W. Bush, men så kom Trump og ødelagde den rangfølge! Der er imidlertid også i DK en anden opfattelse af Trump, nemlig at han er den leder, verden har ventet på! En kreds af kristne-nationalkonservative med centrum i Trykkefrihedselskabet og det teologiske tidsskrift Tidehverv slår til lyd for, at Trump er “godt nyt”, fordi han som den eneste vestlige leder eksplicit tager Gud med i sin politik. Trump har med sin nationalisme, grænsekontrol og anti-islamisme fat i noget rigtigt, der bør efterfølges i Europa, siger de. Enten er manden altså – som jeg mener – komplet uværdig og uegnet til jobbet i det hvide hus og en fare for verdens sikkerhed, eller også er han – som de nationalkristne mener – den leder, der kan føre Vesten tilbage til tidligere tiders værdier. Der er lissom ingen pragmatisk mellemvej!

Når jeg lytter på de nationalkristne tænker jeg, at hvis denne kreds af mennesker ikke har noget bedre end Trump at sætte deres lid til, så står det virkelig ringe til. Manden har en dokumenteret personlighed som tølper, kvindeforagter og løgner, en kreds af fremtrædende psykiatere i USA mener, han lider af en alvorlig personlighedsforstyrrelse – og ham – af alle mennesker – gør Tidehvervsfolkene til kristenhedens korsfarer…!

Jeg har netop læst Ruslandskenderen Samuel Rachlins fremragende bog: “Bag den kolde krigs tåger”, 2016, hvori han karakteriserer Sovjetunionens leder, Nikita Khrusjtjov, der i 1961 og 1962 var en hårsbredde fra at fremkalde en altødelæggende atomkrig, med disse ord: Spontan, utilregnelig, ukoordineret og ude af stand til at lytte til selv sine nærmeste rådgivere og politiske støtter. Da jeg læste det, løb det mig koldt ned ad ryggen, for præcis den samme karakteristik blev for et par dage siden hæftet på Donald Trump af folk, der har været tæt på ham! Og han er “godt nyt”, siger de danske nationalkristne…!

20. februar: Tølperen og hans afsæt

Politik og løgn hører desværre alt for godt sammen. Tølperen i det hvide hus mener nu pludselig ikke, at EU er et problem, hvilket han sagde for 14 dage siden, men “en glimrende konstruktion”, og NATO er nu en “hjørnesten” i USA’ s udenrigspolitik, hvor det hidtil har været en “forældet organisation”. Forhåbentlig forsvinder han ud i tågerne inden for længe, men det gør de bagvedliggende problemer ikke. Trump, Le Pen, Nigel Farage, DF m.fl. er symptomer på en kapitalisme, der er blevet syg. Den almindelige lønmodtager slås med lønpres, indvandring og offentlig smalhals samtidig med, at man deler millionbonusser ud til hinanden på ledelsesgangen. Se nu blot topchef i Nykredit, der får 12 mio. kr. alene for at blive i sit job – og det er oveni hans årsløn på 12 mio. kr. Eller topchefen i Nets, der får 500 mio. kr. for sit mislykkede forsøg på føre firmaet på børsen. Politikerne har bevilget sig selv og deres spinfolk store lønstigninger, og de vil også lave forhøjelser for ganske almindelige mennesker – det er blot deres pensionsalder, man vil forhøje! Dét er den helt store trussel mod samfundssystemerne i Vesten, og en redningsplan forudsætter et radikalt kursskifte på de bonede gulve både i erhvervslivet og hos politikerne. Med mindre, naturligvis, de foretrækker mere Brexit, mere Alternative für Deutschland, mere Dansk Folkeparti, flere populistiske narrehatte som Trump.

Uden for vinduerne er vinteren mild – nærmest ikke-vinter men gråt og blæsende efterårsvejr. Troldænderne har længe været på søen, men på det seneste er de lidt større bjergænder kommet til.

24. februar: Mørke i Fjellerup

Vinterens sidste (håber jeg…!) krampetrækninger ender med en lille snestorm over landet. Vi er taget et par dage til Fjellerup, hvor mørke, blæst og kulde er tættere på, hyggeligt. Edderfugle i store flokke er blevet blæst ind fra havet og ligger helt usædvanligt ganske tæt ved strandbredden. Tøvejr er på vej på bagsiden af snestormen og det begynder – så småt, så småt – at lugte af forår, og derfor har jeg været en tur i tømmerhandlen og købt ind til en nyt cykelskur.

25. februar: En cykeltur og inkompetente LA-ministre

Dejligt vejr her til morgen – temp. omkring 2-3 grader, en klar himmel og ingen vind. En cykeltur mod Bønnerup afslører en flok af de flotte hvinænder med deres store hvide tegninger og grønne hoveder. En stor musvåge følger os fra træ til træ, men den er ikke meget for nysgerrige blikke, og hver gang vi stopper for at betragte den, flyver den videre.  Også rørhøgen mener AM at have set herude. Tidligere på vinteren så – og ikke mindst hørte – vi ravne i nogle høje træer bag ved troldeskoven, hvor de også har deres reder.

Og så skriver de politiske kommentatorer i disse dage, at …”der er et skær af inkompetence over LA’s ministre!” Jeg kan ikke være mere enig.

7. Marts: Arrogant og helt til grin

V-LA-K regeringen har eksisteret i 100 dage og er handlingslammet, fordi de ikke kan få få flertal for noget som helst. LA og specielt Anders Samuelson er nærmest til grin og Birk Olesen får prædikatet arrogant og inkompetent af folketingets flertal.

15. marts: Grågæssene er kommet

Foråret er så småt derude, og nu er grågæssene kommet i stort tal til engene omkring os. Selv om natten man man høre dem, når de skræppende flyver rundt i området – opskræmt af en ræv eller et andet rovdyr. Bogfinkerne og rødhalsene flokkes stadig om foderbrædtet uden for mit vindue – lokket til af min hjemmelavede fedtkugle.

Der er valg i Holland idag midt i en mega-krise i forhold til Tyrkiet. Tyrkiets præsident kalder hollænderne for “nazister” – helt barokt, hvis man kender blot en smule til landets historie – og Gert Wilders kalder Muhammed for pædofil. Trump, Erdogan, Wilders m.fl…..hvad er det dog for politikere, vi har?

16. marts: Mange aldre på en gang

Rigspolitiet (af alle instanser) er blevet afsløret i adskillige grove brud på statens udbudsregler, DSB’s toge kan ikke køre, posten bruger en uge på at flytte et brev fra den ene ende af byen til den anden, Arbejdstilsynet får en sur smiley, og SKAT leverer den ene skandale efter den anden, hvorefter deres direktør bliver afskediget pga inkompetence og som tak modtager 2 mio. kr i aftrædelsesgebyr og hyres til at rådgive både SKAT og skatteministeriet! Hvad er det dog, der sker med vores samfund? Løkke og co. har Ikke arbejdet forgæves….!

Man får lyst til at lukke øjne og ører – springe af verden. Sidder og tænker på, om jeg er blevet en gammel, sur mand – en hosten fra graven, som nogen siger! Gammel måske – ihvertfald halvgammel – men langt fra sur. Sagen er blot, at med udsigten fra 70 års erfaring ser man tydeligt, at der virkelig er mange tumper og tølpere derude med al for megen magt. Og det kan jeg ikke bare lade som om, jeg ikke ser – vi har alle et ansvar, hvis vores børn og børnebørn skal overtage en ordentlig verden. Det er iøvrigt gået op for mig, at man kan have mange aldre. Mit hoved siger mig, at jeg er midt i 40’erne, mine knæ og dåbsattest at jeg er 70, mine børn siger sikkert et eller andet mellem 60 og 70 – og min viv siger formodentlig, at det kan svinge mellem 25 og 75….!

18. marts: 1968 – gamle dage

Dejligt vejr i Fjellerup. Anne-Marie har cyklet herud – kun 90 km., så det er bare en sviptur med lidt indbygget bakketræning undervejs – siger hun! Senere på dagen var det kaffe-drikning et par timer i solen, selvom vejrudsigten egentlig lød på slud og regn. Herligt. Jeg er i gang med at bygge et cykelskur, der skal bindes sammen med vores garage og brændeskur, og det driller af h… til, men det har jeg prøvet før, så mon ikke det løser sig.

En artikel i Jyllandsposten har overskriften “gamle dage”! Det viser sig at være en artikel om begivenheder i 1968, hvor jeg var på andet år på universitetet….!!!! Hvis 1968 er “gamle dage”, hvad hedder 1946 mon så….?

22. Marts: På vej mod et A-hold og et B-hold

Denne periode af året er højsæson for mit arbejde for Undervisningsministeriet som tilsynsførende ved private skoler. Det er spændende arbejde, som jeg lægger megen energi i, fordi hvad er egentlig vigtigere i et moderne samfund end uddannelse….? Undersøgelser viser, at politiske tølpere som Erdogan og Trump m.fl. henter hovedparten af deres stemmer blandt mennesker med ingen eller meget lav uddannelse, hvilket burde få  ethvert ordentligt samfund til at satse massivt på uddannelse!

Mine tilsynsskoler er karakteriseret af, at de karaktermæssigt ligger markant over landsgennemsnittet. Da de samtidig er præget af stor trivsel blandt både elever og lærere, er der tale om særdeles gode skoler. Der er al mulig grund til at rose disse skoler for deres fremragende arbejde, men samfundsmæssigt er en meget problematisk udvikling i gang. De private skoler støvsuger lokalområdet for motiverede elever, og folkeskolen efterlades tilbage på perronen som en trist pendant til DSB. En udvikling er igang mod en opdeling af Danmark i et A-hold og et B-hold, og det er vel præcist, hvad de liberale partier ønsker og arbejder for – selvom de siger noget andet.

23. Marts: Forår og en falsk præsident

Idag kom foråret med sol fra en skyfri himmel og temperaturer, der i løbet af dagen kravlede op i nærheden af 15 grader. Efter en morgencykeltur rundt om begge søer her i Viborg – hvor AM undervejs bemærkede, at det er de færreste forundt at kunne tage så smuk en morgentur – var det tid for årets første havearbejde. Som noget nyt har vi lavet et lille aspargesbed midt i kartoffelbedet og er spændt på, om det vil lykkes at fremavle denne fine grøntsag. Derudover oprydning, kunstgødning på græs(mos)plænen og udplantning af stauder, der er blevet til overs i Lizzies fantastiske have.

I en leder skriver den amerikanske konservative avis,  Wall Street Journal, at “Trumps tilsyneladende endeløse strøm af overdrivelser, bevisløse anklager, usandsynlige benægtelser og andre falske nyheder risikerer at få et flertal af amerikanere til at konkludere, at han er en falsk præsident”. Det kan ikke siges bedre.

24. Marts: Indretning af en damebutik

En fin fredag i Århus som håndværker! Opgaven var at indrette en rigtig damebutik…..unægtelig en helt ny erfaring! Julie skal være bestyrer i en ny butik i Guldsmedgade, og inden “The Grand Opening” skal der sættes hylder, spejle, kroge og meget mere op, skabe og borde skal samles og nye fancy retro-lamper skal have strøm. Sjovt at gå sammen med “rigtige” håndværkere, der ligesom jeg gør det, vi får besked på af vores arbejdsgivere. I takt med at vi monterer, borer huller, hænger op, sætter strøm på, skruer og maler, fylder “pigerne” hylderne op med små glas med pesto, hvidvin, stearinlys, smarte iPhone-covers og talrige andre pynteting. Der bliver ikke meget Silvan over denne butik. Langs væggene står store papkasser med (sikkert) smart tøj og venter på at at blive åbnet, når vi med boremaskiner og støv i håret er gået.

25. Marts: Trump igen

Trump har måttet opgive at få sin sundhedsreform vedtaget i kongressen – et enormt nederlag for denne skrighals. Formodentlig får han lige så svært ved at få gennemført andre af sine store sager, og dermed vil han blive afsløret som det blålys, han er. Dertil kommer, at hans republikanske parti – igen, igen – har demonstreret, at de i regering ikke kan blive enige om noget som helst væsentligt. Kun i opposition er de stærke, fordi de her helt gratis kan stå sammen om at kritisere alt mellem himmel og jord. Amerikansk politik er i den grad i krise.

For nylig fortalte Trumps læge, at præsidenten tager en medicin mod hårtab, der har kendte bivirkninger som ukontrollerede vredesudbrud, personlighedforstyrrelse m.m. Er der mon ingen grænser for, hvor tåbeligt og uansvarligt man kan opføre sig? Trump er ganske enkelt mentalt, intellektuelt og politisk uegnet til præsidentposten. Det kan jo ikke blive ved gå. Do something over there!

26. Marts: Helt vildt. 20 grader i solen hele dagen. Kaffe og bøger på terrassen.

28. marts: God tur hjem

Så forlod Uber Danmark. Glimrende. Uber er et godt eksempel på et af liberalismens udskud, der stod for dårlige og utrygge arbejdsvilkår for de ansatte og til gengæld kæmpeprofitter til ejerne. God tur hjem!

29. marts: Brexit

I dag indleverer Storbritanien sin ansøgning om udmeldelse af EU. Det er på enhver måde en tragedie. Europa er truet fra nord af populisme, fra syd af enorme flygtningestrømme, fra øst af Putins tanks, fra vest af Trumps “America first”, fra fortiden af krig og fra fremtiden af en Brexit-bølge. Over for alle disse problemer er der mere end nogensinde brug for et samlet Europa, men det evner politikerne ikke at forklare befolkningen, og derfor får EU-skeptiske/populistiske partier stigende tilslutning i Holland, Frankrig og såmænd også i Danmark. Brexit er det ultimative eksempel på denne udvikling – vi troede det ikke, men den europæiske udvikling kan altså rulles baglæns. EU blev i Storbritanien opfattet som en handelsaftale, hvor det i virkeligheden er noget meget større, en måde at leve sammen på. Når Storbritanien forlader EU, vender det ryggen til det Europa, der repræsenterer fred efter to altødelæggende krige på europæisk territorium, frihed for en række europæiske lande efter kommunismens fald, velfærdsstat, demokrati og fundamentale menneskerettigheder. Det er dét Europa, som også Dansk Folkeparti vil have en Danexit-folkeafstemning om – totalt uforståeligt. Et stort land som Storbritanien med 64 mio. indbyggere får det uhyggelig svært uden for EU, som aftager 50% af den britiske eksport – en miniputstat som DK med 5,5 mio. indbyggere vil uden beskyttelse af fælles EU-spilleregler blive kørt over, kanøflet, mast.

Videre til 2. kvartal 2017

 

 

 

Seneste indlæg

Bloggens opbygning

Denne blog er bygget op i to principielt forskellige afdelinger:

  • Min familiehistorie opdelt i en række kapitler, som ajourføres efterhånden, som jeg får tid og inspiration til at skrive. Disse kapitler er altså 100% tilbageskuende med alle de risici, der ligger heri – se mere herom i indlednings-kapitlet.
  • Mine kommentarer til aktuelle begivenheder i verden, sådan som jeg opfatter dem. Det kan være begivenheder i privatsfæren eller det kan være min reaktion på ting, der sker i den store verden. Alt er set gennem mit vindue, og jeg er helt klar over, at glasset i vinduet kan være dugget, tonet eller endog så matteret, at man næsten intet kan se. Alligevel skriver jeg, for levende debat er en måde at blive klogere på, og derfor er man som læser meget velkommen til at kommentere – så længe det sker i samme ordentlige debattone, som jeg bestræber mig på at bruge.